S.S.S.

Sık Sorulan Sorular

Asansörlerde periyodik kontrol / muayene nedir?

Asansörlerin hizmete girmesini takip eden yılda en az bir kere olmak kaydıyla yapılması gereken kontrollerdir. 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ”ne göre zorunlu olan bir kontroldür. Bu kontrollerin amacı yaşanması muhtemel kazalar gerçekleşmeden önce önlem alabilmektir. 

Asansörlerde periyodik kontrol / muayene nasıl yaptırabilirim?

Bağlı olduğunuz belediyenin yetki vermiş olduğu A tipi muayene kuruluşuna başvurup asansörünüzün kontrol / muayenesini sağlayabilirsiniz.

Asansör periyodik kontrol / muayenelerini kimler yapmaktadır?

Asansörlerin periyodik kontrol / muayenelerini Makine mühendisleri, elektrik-elektronik mühendisleri, mekatronik mühendisleri gibi ilgili alanda eğitim almış personeller tarafından yapılmaktadır.

Kırmızı etiket nedir?

Asansörlerinizin kontrol / muayenelerinde tespit edilen aşırı riskli uygunsuzlukları belirten etikettir. Bu etiketi taşıyan asansörler riskli ve güvensiz kabul edilir. Kırmızı etiket taşıyan asansörler, bu etiket takıldıktan sonra 60 gün içeresinde belirlenen uygunsuzluklar giderilmek zorundadır. Bu süre içinde giderilmez ise asansörünüz mühürlenerek kullanıma kapatılır.

Sarı etiket nedir?

Asansörlerinizin kontrol / muayenelerinde tespit edilen riskli uygunsuzlukları belirten etikettir. Bu etiketi taşıyan asansörler can ve mal güvenliğiniz için riskli kabul edilir. Sarı etiket taşıyan asansörlerde, bu etiket takıldıktan sonra 120 gün içeresinde belirlenen uygunsuzluklar giderilmek zorundadır.

Mavi etiket nedir?

Asansörlerinizin kontrol / muayenelerinde tespit edilen hafif kusurlu uygunsuzlukları belirten etikettir. Bu etiketi taşıyan asansörlerin belirlenen süre içeresinde kontrol ve bakımları sağlanmalıdır. Mavi etiket taşıyan asansörlerde, on iki ay sonra tekrar kontrol sağlanmaktadır.

Yeşil etiket nedir?

Asansörlerinize uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan kontrol / muayeneler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için hiçbir risk taşımayan uygun asansörlere iliştirilen etikettir.

Asansör periyodik kontrol / muayene ücretleri ne kadardır?

Asansör bakım ve muayene ücretleri bölgelere göre farklı fiyatlandırmalar içerir. Bu fiyatlandırmalar belediyeler ile yapılan protokoller neticesinde oluşturulur. Asansör bakım ve muayene ücretlerini A tipi muayene kuruluşu veya bulunduğunuz bölgenin belediyesinden öğrenebilirsiniz.

Asansörün aylık bakımları için ücret ödüyorum. Neden, ayrıca kontrol/muayene için para ödemek zorundayım?

Asansörünüzün aylık bakımları için ödenen ücret, o bakımları sağlayan firmalara yapılmaktadır. Muayene kontrolleri bağımsız denetçiler tarafından yapılmakta ve yönetmenlikler gereği ekstra malzeme veya imalat gerektirebilen bir süreçtir. Bu sebeple kontrol/muayene işlemleri ayrıca ücretlendirilirler.

Asansör periyodik kontrol/muayene yapacak firmanın yetkili olup olmadığını nasıl anlarım?

Türk Akreditasyon Kurumu (http://www.turkak.org.tr) sitesinden, ilgili firmanın akreditasyon belgelerini sorgulayabilirsiniz. Kontrol ve muayenelerde yetkili olan firma TS EN 17020 standardına göre akredite olmuş A Tipi kuruluştur.

Bir asansör yaptırmak istiyorum fiyatı nedir?

Asansörlerin standart bir fiyatı yoktur. Asansörlerin yapılacağı binalar ve özellikler fiyatı belirleyecek etkenlerdir. Asansör kapasitesi, seyir mesafesi, durak sayısı, hızı, kapı şekli veya tasarımları gibi özellikleri hesaplanarak uygun bir fiyatlandırma yapılabilmektedir.

Yaptıracağım asansörün özelliklerini nasıl belirleyebilirim?

Bina analizi yapıldıktan sonra bir asansör projesi oluşturulur. Bu projede kullanım alanı, kat sayısı ve trafik en önemli etkenlerdir. Proje oluşturulduktan sonra isteğe göre eklenebilir özellikler yada tasarımsal farklılıklar projeye dahil edilebilmektedir. Bu projeler yetkili asansör firmaları ile SMM belgesine sahip  mühendisler tarafından oluşturulmalıdır.

Asansör firmasıyla ne zaman anlaşmak gerekir?

Kaba inşaat yapıldıktan sonra asansör firmasıyla anlaşmak en doğru zaman olacaktır.

Asansörün inşa edildiği noktalarda asansör ray ve kapı kasası montajının ardından sıva ve kaplama işlemlerine geçilebilmektedir.

Asansör montajının aşamaları nasıldır?

İlk önce asansörün projesi çizilir, şekillendirilir. Montajı yapılacak olan ilk yapı ray ve kapı kasasıdır. Ray ve kapı kasası montajının yapılmasının ardından binanın kaba inşaatı için montaja kısa bir süre ara verilir. Ardından asansör kapı kenar tadilatları ve sahanlık döşemeleri yapılır. Kabin tablo tesisatları gibi ince işlerle yapım aşamasına devam edilir.